"What happens in U.S.A, stays in U.S.A!"

Gastronomia americană

14.04.2015 13:24

Amestecul de culturi, rase şi religii din diferite părţi ale lumii este reflectat în varietatea bucătăriei americane.

Bucătăria Americană  

Bucătăria americană îşi datorează diversitatea influenţelor indiene, africane precum şi a emigranţilor din Europa şi Asia. În regiunile respective, cultura culinară a fost influenţată de tradiţiile triburilor băştinaşe. În plus, imensitatea acestei ţări şi-a pus o amprentă puternică pe diversitatea bucătăriei.

Fast food – mâncare rapidă

Fără îndoială, prima mâncare legată de bucataria americana care ne vine în minte este Fast Food, adică „mâncarea rapidă”, aceasta fiind departe de orice celebrare culinară. Ca urmare, ne gândim la cele mai populare mâncăruri precum: hot-dog, hamburgeri sau buffalo wings.

 

Mâncărurile acestea sunt acum populare aproape în fiecare ţară. Bucătăria americană este considerată ca fiind în primul rând rapidă, destul de bogată în calorii şi nu întotdeauna sănătoasă, iar stilul american de pregătire, servire şi consumare este legat cel mai des de mâncarea grabnică, puţin valoroasă nutritiv, servită în afara casei în timpul unei pauze scurte la serviciu.

 

Legume pe masă

Pe de altă parte tradiţionalele: ciorbe, prăjituri, gemuri sau salate făcute pe baza fructelor şi a legumelors – au înscris adânc în cultura culinară americană. Un rol esenţial îl au legumele, ca de exemplu porumbul sau a dovleacul. Diferite soiuri de porumb sunt întălnite fie ca ingrediente în specialităţi diferite, fie separat. Ştiuleţii de porumb fierţi cu unt şi cu sare sau popularul pop-corn, adică boabele de porumb prăjite în ulei, sunt cunoscute în întreaga lume.

 

O legumă aparte este dovleacul, asociat adeseori cu sărbătorea de Halloween de pe 31 Octombrie. America devine atunci portocalie şi este aproape imposibil să găsim un colţ fără o iluminare din dovleac curăţat. Cele mai faimoase mâncăruri ale acestor sărbători sunt supa sau plăcinta de dovleac.

 

Tradiţia Americană

Mâncărurile cele mai întâlnite în cultura și bucataria americana sunt de exemplu: curcanul umplut, cartofii dulci sau sosul de afine, servite la Ziua Recunoștiinței

.

Toată familia se adună atunci la masa de sărbătoare pentru a mânca împreuna. Acestă sărbătoare se asociază cu tradiţiile conform cărora se mulţumea pentru recoltă. Un prilej pentru o întâlnire în familie este şi barbecue – adică grătar sau petreceri făcute în grădină – Garden Party. La grătar se poate prepara aproape orice – începând de la carne până la legume şi fructe. Cele mai populare sunt costiţele sau aripioarele de pui cu diferite sosuri.

Des întâlnite sunt şi salate. Printre cele mai cunoscute salate din bucataria americana se numără: salata Cesar cu salată verde şi sos vinegret salata Bucătarului – Chef’s salad, cu legume şi ouă fierte, salata Coleslaw pe bază de verză şi morcov, Waldorf – salată cu ţelină, mere şi nuci / alune. Ar trebui să se introducă specialităţi variate, sănătoase şi nutritive, ţinând cont că mâncarea poate fi o artă, care merită să i se acorde timp şi efort.