Fără îndoială, oamenii sunt nişte creaturi fascinante, plămădite din raţiune, suflet şi materie, capabile de săvârsirea unora dintre cele mai remarcabile frumuseţi. Nenumărate exemple prezente în intreaga lume certifică incontestabil potenţialul creator de bine al umanităţii. Această dimensiune admirabilă nu pare însă a exclude deprinderile aflate la antipodul sau, aceleaşi creaturi “divine” vizând cu lejeritate şi spre grotesc, pe care îl modelează cu o măiestrie similară. Iată câteva exemple ale unora dintre cele mai sinistre locuri din America, atent conturate de sumbrul geniu omenesc.
Muzeul de Istorie Medicala Mütter
A fost fondat în anul 1858, în orasul Philadelphia din statul american Pennsylvania, de către medical Thomas Dent Mütter, pentru a-i iniţia pe studenţii şcolilor de medicină în tainele anatomiei umane şi ale anomaliilor pe care aceasta le poate manifesta. Muzeul este unul al patologiei, al vechilor instrumente medicale şi al exponatelor biologice. Instituţia este cunoscutaă mai ales pentru vasta sa colecţie de cranii, dar prezintă şi numeroase elemente biologice unice. Între acestea, cadavrul unei femei transformată în leşie în pământul în care a fost îngropată, gemenii siamezi ce impart acelaşi ficat sau acelaşi craniu, scheletul unui copil cu două capete şi multe alte exponate hidoase.
Piaţa de vrăjitorie din Sonora, Mexic
Vrăjitoarele din Sonora şed ca nişte stranii statui de piatră şi asteaptă rabdator în micile lor dughene din piateţa mexicana, veşnic înconjurate de un aer sumbru. Atunci când nu meditează taciturn, îşi promovează cu pricepere marfa şi harul, făgăduindu-le clienţilor entuziaşti şi creduli că îi pot scăpa de sărăcie sau de infidelitatea partenerilor de viaţa pentru numai 10 dolari. Piaţa este zilnic deschisă pentru pelerinii din Mexic, dar şi pentru turiştii străini, care vin în Sonora special pentru a afla mici amănunte referitoare la viitorul lor. Oricine poate cumpara de aici statuete blestemate,poţiuni misteroase, sânge de reptilă sau păsări-colibri mumificate pentru a-şi stimula norocul.
Insula Paştelui, Chile
Insula Paştelui reprezintă unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Pământ. Deşi se află în Oceanul Pacific, la 4.200 de kilometri depărtare de statul sud-american Chile, este considerata teritoriu al acestuia. Insula este cel mai bine cunoscută pentru Moai, statuile sale uriase sculptate în piatră, cu un aspect misterios şi cu priviri îndreptate simbolic spre cer, spre ocean sau spre anumite obiective de pe insulă. Nimeni nu ştie cu exactitate cine le sunt autorii, care a fost soarta lor şi pentru ce au sculptat masivele statui. Niciun locuitor al insulei nu posedă cunoaşterea artei prelucrării lor şi nimeni nu poate explica felul în care a fost posibilă crearea acestor coloşi din piatra înaţi de până la 20 metri şi grei de până la 90 tone. Mai mult de atât, ulterior sculptarii statuilor în apropierea carierei de unde erau extraşi monoliţii, uriaşele corpuri erau transportate pe distanţe de până la 20 de kilometri de la sursă, lucru de nerealizat astăzi.
Mlaştina Manchac, Louisiana
Mlastina Manchac, situată în statul american Louisiana, în apropierea oraşului New Orleanes, mai este cunoscută şi sub denumirea de “mlaştina fantomelor”. În împrejurimi circulă convingerea conform căreia această mlaştină sinistră a fost blestemată de o adeptă de rang înalt a cultului voodoo, la începutul anilor ’20 ai secolului trecut, atunci când localnicii au întemniţat-o, sub acuzaţia de vrăjitorie. Trei mici sate aflate în apropierea mlaştinii au fost rase de pe faţa pământului în urmă unui uragan ce a maturat totul în cale la scurt timp după presupusul descântec al femeii. În prezent, locul este izolat, are un aspect sinistru şi prezintă o încărcătură stranie pentru toţi cei care îl vizitează.
Casa Winchester din San Jose, California
Misterioasa casă Winchester este atât o construcţie colosală, cât şi căminul mai multor mituri şi controverse. Se pare că o ghicitoare i-a spus cândva lui Sarah Winchester, moştenitoarea unei companii producătoare de arme, că va fi bântuită de fantome pentru tot restul vieţii sale, aşa încât va trebui să plece din localitatea natală Connecticut şi să călătorească spre vest, unde va avea să construiască o casa foarte mare, a cărei ridicare să dureze pe toata durata vieţii femeii. Construirea casei a început în San Jose în anul 1884 şi nu a încetat timp de 38 de ani, atât cât Sarah a mai trăit. În prezent, clădirea este locuită de fantome ale nebuniei ei: scări care duc spre tavane, uşi în mijlocul pereţilor, candelabre uriaşe şi cârlige înfipte în grinzi. Din pricina decorului sumbru, chiar şi cei sceptici cu privire la fenomenul poltergeist, susţin că au auzit sau au văzut lucruri ciudate în timpul vizitelor făcute în casa Winchester.